De Brink Peize
In het Dorpsplan Peize is de herinrichting van De Brink opgenomen als een van de acties die de inwoners graag gerealiseerd willen zien. Hiervoor is vanuit het budget beschikbaar gesteld om zelf een architect in te schakelen. Hierna is het ontwerp als project opgepakt en is dit besproken met de bewoners en bedrijven. Dit heeft geleid tot een gedragen ontwerp van De Brink, waarbij aandacht was voor de wensen en eisen van de omgeving. De uitvoering startte in 2024 en de afronding vindt in 2025 plaats. De participatie heeft goed gewerkt en het resultaat mag er zeker zijn.
Aanpassen minimaregelingen
In 2024 is de doelgroep van meerdere minimaregelingen uitgebreid. De 'Meedoenregeling', 'Meerkostenregeling' en de 'Individuele Inkomenstoeslag' zijn verruimd tot 120% van de bijstandsnorm. Daarnaast wordt een staffel toegepast voor inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Door deze uitbreiding kunnen meer inwoners gebruik maken van de minimaregelingen.
Meest Toegankelijke Gemeente verkiezingen
In Noordenveld zijn we enorm trots op het feit dat we in 2024, en daarmee voor een 2e keer, een plek in de top 10 van de Meest Toegankelijke Gemeente verkiezingen hebben weten te bereiken. Een mooie erkenning voor de inzet en resultaten die door goede samenwerking tussen gemeente en ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Noordenveld, inwoners, ondernemers, (zorg)professionals, vrijwilligers en Welzijn in Noordenveld tot stand komen. Samen werken we aan een samenleving waarin we verschillen omarmen. We nemen belemmeringen weg en werken aan toegankelijkheid om zo de gelijkwaardigheid van mensen te vergroten, gelijke kansen te bieden, meer keuzevrijheid te geven en ervoor te zorgen dat mensen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen meedoen.
Vluchtelingen
De gemeente Noordenveld neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als het gaat om de opvang van vluchtelingen. In 2024 hebben we opvang gerealiseerd voor mensen in de asielketen en voor ontheemden uit Oekraïne. Het gaat onder meer om opvang van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s), crisisnoodopvang, de voorbereiding van noodnachtopvang, Oekraïne-opvang en de huisvesting van statushouders. Voor de opvang van Oekraïense ontheemden geldt dat dit een relatief nieuwe, omvangrijke taak is voor gemeenten. In 2024 is afscheid genomen van één opvanglocatie. Daarvoor in de plaats zijn twee nieuwe locaties ingericht, waar mensen meer zelfstandig kunnen wonen en beschikken over meer privacy. Daarnaast zijn twee bestaande locaties voortgezet. In totaal zijn er nu vier locaties in gebruik, waar we aan circa 200 mensen een veilige en stabiele opvangplek bieden.
Rotte kies getrokken
In het najaar van 2024 heeft de sloop van de Magista-locatie plaatsgevonden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Drenthe. De werkzaamheden liepen enige vertraging op vanwege de aanwezigheid van beschermde diersoorten. De provincie heeft hiervoor ontheffing verleend, onder de voorwaarde dat mitigerende maatregelen worden getroffen, zowel tijdens de sloop als bij de wederopbouw.
Woningbouw
Ondanks de uitgebreide ruimtelijke procedures waar we tegenwoordig mee te maken hebben, zijn er in 2024 toch een aantal mooie stappen gezet. Het bestemmingsplan Zuidpoort-Terheijl is vastgesteld door de gemeenteraad en doordat er geen beroep is ingesteld bij de Raad van State, is het bestemmingsplan vlot onherroepelijk geworden. Een andere uitbreidingslocatie is de Thedemaborg in Nietap. In 2024 is gestart met het bouwrijp maken. Naast nieuwe bouwlocaties kijken we natuurlijk ook naar inbreidings-mogelijkheden. Een mooi voorbeeld hiervan is de oude locatie van het postkantoor, waar energiezuinige woningen zijn gerealiseerd. Ook aan de Vrijetijdsboulevard is een start gemaakt met de aanleg van een nieuwe woonwijk; De Boterlinie. Wat ook bijzonder is, is dat er voor het project voor de invulling van de woningbouw aan de Hoek Kanaalstraat-Wilhelminastraat, is gekozen door de inwoners van Noordenveld. Zij konden hun stem uitbrengen op drie ontwerpen en zo is het winnende ontwerp bepaald. Daarnaast is de basisschool De Vlinderhof in Veenhuizen aangekocht en gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. In Een zijn er starterswoningen gerealiseerd op de oude locatie van de basisschool De Regenboog. De gebiedsvisie Roden-Zuid is vastgesteld.
Beweegbox
Afgelopen november is de Beweegbox geopend. In de Beweegbox vind je moderne sportvoorzieningen en allerlei nieuwe manieren om te sporten en te bewegen. Het is een fantastische aanvulling op het sportaanbod van de Ronerborg en Esborg, en een plek waar de leerlingen zich helemaal kunnen uitleven
Duurzaamheid
Het afgelopen jaar hebben we grote stappen gezet in de verdere professionalisering van ons programma duurzaamheid. Dankzij deze ontwikkeling zijn we beter dan ooit in staat om onze duurzaamheidsdoelstellingen gericht en voortvarend dichterbij te brengen. Concreet betekent dit dat de uitvoeringsprogramma’s op tijd klaar lagen. Dit stelt ons in staat om eerder te anticiperen op knelpunten zoals personeelsschaarste en netcongestie, waardoor we sneller en effectiever kunnen handelen. Daarnaast zijn we verheugd te melden dat de wijkuitvoeringsplannen (WUPs) voor de Vijfde Verloting en Hullenveld zijn vastgesteld. Deze plannen zijn in nauwe samenwerking met inwoners opgesteld en geven richting aan de manier waarop we de overstap naar aardgasvrije wijken vormgeven. Ook is het laadbeleid vastgesteld. Daarmee zorgen we voor een toekomstbestendig en goed dekkend netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen in onze gemeente.
Nij Begun
Vanaf 2023 nemen wij – samen met de gemeenten Aa- en Hunze en Tynaarlo – deel aan het herstelprogramma “Nij Begun” Groningen en Noord-Drenthe. In het kader van Nij Begun is een duurzaamheids, een sociale én een economische agenda vastgesteld. Deze zijn opgesteld door de kwartiermakers die door het rijk zijn aangesteld. Deze agenda’s geven op hoofdlijnen contouren aan waarbinnen de deelnemende gemeenten maatregelen ter bevordering van de algemene welvaart kunnen nemen die vanuit Nij Begun worden gefinancierd. Na de vaststelling van deze contouren kunnen de deelnemende gemeenten – binnen deze contouren – lokale agenda’s ontwikkelen waarvoor zowel qua inhoud als qua inzet middelen beschikbaar worden gesteld. In 2024 is voor de personele inzet van deze ontwikkeling een eerste bijdrage van het rijk aan ons beschikbaar gesteld. In 2024 zijn ook de eerste voorbereidingen getroffen voor de inrichting van de interne projectorganisatie en is gestart met het vormgeven van de lokale duurzaamheids, sociale en economische agenda.