Wat hebben we wel gerealiseerd en wat niet?
- We hebben een strategisch overleg met Enexis ingevoerd, waarbij we de impact van netcongestie op onze lange termijn ontwikkelingen zo veel mogelijk beperken. De provincie heeft hierover de leiding.
- In 2024 hebben we een start gemaakt met het herijken van onze hernieuwbare energieambities om te komen tot een ambitie na 2030. In 2024 hebben we uitvoering gegeven aan het Uitvoeringsprogramma Warmtevisie 2024. Tevens is er een Uitvoeringsprogramma Warmtevisie 2025 vastgesteld. Hierin is verantwoording afgelegd van het uitvoeringsprogramma Warmtevisie 2024.
- We hebben middels ons ondersteuningsprogramma de woningeigenaren van de energieke buurten ondersteund in het terugbrengen van het energieverbruik.
- We zijn gestart met een aanpassing van onze strategische sturing op maatschappelijk vastgoed, die ons in staat stelt om betere keuzes te maken omtrent de verduurzaming van ons vastgoed.
- We volgen de ontwikkelingen op het gebied van groen gas en geothermie.
- Enexis is in 2024 nauw betrokken geweest bij het opstellen van wijkuitvoeringsplannen voor de energieke buurten Vijfde Verloting en Hullenveld. Daarnaast hebben we structureel overleg met Enexis.
- Wij maken gebruik van groene stroom en kopen deels lokaal opgewekte energie in.
- In 2024 hebben we een energiemarkt georganiseerd voor alle inwoners in de gemeente Noordenveld. Hiermee maken we duurzaamheid zichtbaarder voor onze inwoners. We hebben onze samenwerking met het Drents EnergieLoket (DEL) voortgezet.
- Op onze website duurzaamnoordenveld.nu houden we onze inwoners op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.
- Met het nieuwe afvalbrengstation (opgeleverd in 2023) hebben we in 2024 geprobeerd de hoeveelheid grof huishoudelijk restafval naar beneden te brengen.
- We hebben ons wagenpark en onze gebouwen verder verduurzaamd (zie MUP 17).
- We hebben het actieplan maatschappelijk verantwoord inkopen uitgevoerd met daarin extra aandacht voor het stimuleren van lokaal inkopen.
- Wij hebben een start gemaakt voor een nieuw plan van aanpak voor de verduurzaming van bedrijventerreinen. Het project Energieke bedrijven is vanwege tegenvallende resultaten gestopt.
- We passen het beleidskader en de kwaliteitsgids toe bij energieprojecten, bijvoorbeeld in het project Zuidvelde.
- We werken aan de lokale adaptatiestrategie (LAS) en de lokale uitvoeringsstrategie (LUA) ten behoeve van klimaatadaptatie. In 2025 verwachten we deze af te ronden.
- Ten behoeve van o.a. het versneld isoleren van particuliere woningen (conform wet- en regelgeving) hebben we een ecologisch adviesbureau opdracht gegeven voor het opstellen van het Soortenmanagementplan (SMP) voor gebouwgebonden soorten. In de loop van 2025 verwachten we dat onze inwoners kunnen isoleren onder de pre-SMP. Vanaf 2027 verwachten we ook de gemeentelijke gebouwen te kunnen verduurzamen (incl. het uitvoeren van bepaalde renovatiewerkzaamheden) onder de SMP.
- We voeren de inspanningen uit, die we hebben afgesproken bij het vaststellen van het programma Duurzaam Noordenveld.
- Met de doelstelling circulariteit is de gemeente Noordenveld bladbokashi aan het maken. Voor het produceren van deze bodemverbeteraar heeft de Omgevingsdienst Drenthe t/m juli 2025 vergunningen afgegeven. Het gemeentelijk blad (1.500 ton in totaal) wordt op locaties in Veenhuizen en Peize verwerkt tot bokashi. De bokashi wordt ingezet voor gemeentelijk groen. Gezamenlijk met 60 andere overheden worden in pilots de resultaten gemonitord en gedocumenteerd. Deze pilots worden gecoördineerd door Circulair Terreinbeheer en de WUR. Het doel is om de meerwaarde van bokashi als bodemverbeteraar aan te tonen, waardoor er regelgeving komt om de productie volledig te legaliseren.
- Allerhande maatschappelijke ontwikkelingen zoals de stikstofimpasse, extra duurzaamheids-impulsen of de verbeteropgave van het VTH-stelsel hebben in 2024 een rol gespeeld bij het uitvoeren van het werk door de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUDD) in een zeer dynamische omgeving. Het was met recht een transitiejaar. Zo kregen we te maken met een nieuwe wet, de Omgevingswet, met bijbehorend loket, het Digitaal Stelsel. Dit jaar stond ook het verder verhogen van het dienstverleningsniveau centraal. De realisatie van alle opgaven en opdrachten was te volgen via een nieuw Dashboard. De RUDD kreeg per 1 oktober 2024 een nieuwe naam: de Omgevingsdienst Drenthe. Dit past beter bij wat ze doet.
- De inzet van de Omgevingsdienst Drenthe heeft in 2024 geleid tot realisatie van 97% van het totale jaarprogramma voor de regio Drenthe met in totaal 209.840 uur. Voor de gemeente Noordenveld is 84% van het jaarprogramma gerealiseerd met 7.698 uur van de in totaal 9.183 geplande uren.
- In het jaarprogramma 2024 van Noordenveld zijn 125 uren opgenomen voor de extra opdracht "Ondermijning". In totaal zijn er 33 uren aan deze extra opdracht besteed. Hiervoor is met verschillende ketenpartners, onder leiding van de gemeente, deelgenomen aan het project "De Boer op".
- Voorts zijn in het jaarprogramma 2024 van Noordenveld 75 uren opgenomen voor de complexe VTH-taken. Hiervan zijn er 58 uren ingezet voor 2 complexe VTH-zaken, waarbij er 1 is afgerond, de andere complexe VTH-zaak zal in 2025 nog verdere inzet vragen.
- Het toezicht door de Omgevingsdienst Drenthe heeft in 2024 geleid tot 73 toezichtzaken van bedrijven, een sterke stijging van overtredingen in de branche MKB & Gebouwen, 28 bedrijven bezocht voor energiecontrole (71 overtredingen geconstateerd, waarbij 23 overtredingen zijn opgeheven doordat er energiebesparende maatregelen zijn genomen), 14 handhavingszaken, 1 strafrechtelijk onderzoek, 14 klachten (waaronder 3 bodem, 3 geluid, 2 afvalwater, 1 asbest, 1 lozing en 1 lucht), 186 sloopmeldingen asbest en 93 controles. Er zijn 3 Vooraankondigingen Last Onder Dwangsom (VLOD's) uitgereikt, maar uiteindelijk 0 Lasten Onder Dwangsom (LOD's) opgelegd. Inzake de Wet open overheid (Woo) heeft de Omgevingsdienst Drenthe in 3 Woo-verzoeken ondersteuning geleverd. Hier zijn documenten aangeleverd en besluiten voorbereid.