Het beleid van de gemeente Noordenveld voor het onderhoud van kapitaalgoederen is onder meer opgenomen in:
- Omgevingsvisie Noordenveld;
- Groenvisie Noordenveld;
- Landschapsbeleidsplan Noordenveld;
- Waterplan Noordenveld;
- Bosbeheerplan Norger Esdorpenlandschap Gemeente Noordenveld en Natuurmonumenten;
- GWRP 2022-2026 (Gemeentelijk Water- en Rioleringsplan);
- Beleidsplan openbare verlichting 2021-2030;
- Speelbeleidsplan;
- IHP (integraal huisvestingsplan);
- VTA-controle voor gemeentelijke bomen (Visual Tree Assessment – boomveiligheid);
- Monumentale bomenlijst Noordenveld;
- Bomenbeleidsplan;
- Gedragscode Flora en fauna;
- Rotonde-adoptieplan;
- Beleidsnota groenadoptie;
- Gebouwenbeheerplan 2023-2026;
- Areaalnota;
- Wegenbeheerplan 2024-2028;
- Noordenveldse Kwaliteitsgids.
In 2022 is er een participatiebijeenkomst voor het groen aan de Leemakkers en Smeulerhof in Veenhuizen geweest. Een van de te realiseren uitkomsten was het gezamenlijke herinrichting van de speeltuinen aan de Leemakkers en Smeulerhof. In 2024 zijn deze speeltuinen hier gerealiseerd.
Aan de Drostlaan is de speeltuin aangevuld met een vogelnestschommel. In Nietap een forse ballenvanger en aan de Geerakker een tweetal minigoals geplaatst. Daarnaast zijn er aan de hand van de verplichte controles op meerdere locatie herstelwerkzaamheden aan toestellen en val ondergronden verricht om de veiligheid te waarborgen.
In het bomenbeleidsplan zijn de kaders voor de inspecties, het onderhoud, de kap, en daarmee de zorgplicht van de gemeentelijke bomen vastgelegd. De nadere uitwerking van de APV voor de kap van particuliere bomen is in het beleidsplan opgenomen. Particuliere bomen zijn kap vergunningsvrij, behalve als ze waardevol zijn (monumentale bomen, bomen op brinken en in laanstructuren, bomen als zijnde erfbeplanting dikker dan 30 centimeter en houtopstanden op recreatieterreinen dikker dan 10 centimeter).
Ook zijn in het beleidsplan de ontwerprichtlijnen voor de aanplant van bomen in de openbare ruimte benoemd. Evenals de bescherming en het behoud van waardevolle bomen voor de leefomgeving zodat het groene karakter van de gemeente behouden blijft.
De bepalingen over bomen en landschapselementen in de vigerende bestemmingsplannen komen veelal niet overeen met de regels van het bomenbeleidsplan en de APV. Dit leidt tot op heden voor onduidelijkheden en onbegrip bij inwoners en ondernemers. In sommige gevallen leidt dit tot illegale kap met extra werkdruk bij de vak discipline groen en juridische zaken tot gevolg. In de nu van kracht zijnde omgevingswet moet hier duidelijke afstemming over komen.
De gemeente heeft 130 hectare bos en landschapselementen in beheer. In 2020 is een boskartering uitgevoerd die de basis vormt voor het nieuwe bosbeheerplan, die in 2023 is afgerond (vaststelling januari 2024).
Het nieuwe beheerplan (Bosbeheerplan Norger Esdorpenlandschap Gemeente Noordenveld en Natuurmonumenten) is gezamenlijk met Natuurmonumenten opgesteld. Het bosbeheer in één en hetzelfde gebied is hiermee op elkaar afgestemd. Aandachtspunten in het nieuwe bosbeheerplan zijn de klimaatdoelen zoals het verbeteren van de biodiversiteit, differentiatie in soorten en leeftijden, en CO2 opslag. Het recreatief gebruik van onze bossen is gewenst daar waar het gecombineerd kan worden met de aanwezige natuurwaarden. Het beheer zal de komende jaren conform de werkplanning uitgevoerd worden.
De gemeente heeft een prestatieafspraak met Landschapsbeheer Drenthe voor het jaarlijkse onderhoud van cultuurhistorisch- en landschappelijk waardevolle gebieden en elementen in onze gemeente zoals grafheuvels, monumentale bomen en heideterreinen. Binnen de prestatieafspraak begeleidt Landschapsbeheer Drenthe diverse vrijwilligersgroepen in onze gemeente, zoals vogelwerkgroepen en fruitboom brigades. De vrijwilligers worden ondersteund met gereedschap (depotbeheer) en cursussen. Voor meer omvangrijkere, specialistische werkzaamheden en/of werkzaamheden waarbij extra veiligheidseisen gelden, waar de vrijwilligers niet aan kunnen voldoen, wordt gebruik gemaakt van aannemers. In 2024 is, zowel met aannemers als vrijwilligers, op verschillende locaties gewerkt.
Het onderhoud van de schouwplichtige gemeentelijke watergangen is een wettelijke verplichting. Het schoonhouden van de overige watergangen is enkel een wettelijke taak als de volksgezondheid in het geding is. De gemeente onderhoud jaarlijks de schouwsloten evenals een groot deel van de reguliere watergangen aan de hand van een onderhoudsbestek.
Vanuit het GWRP worden projecten uitgevoerd, waarmee gestreefd wordt naar een integraal en duurzaam waterbeheer. Integraal betekent een samenhang tussen de verschillende waterstromen (regenwater, oppervlaktewater, grondwater, drinkwater en afvalwater), waarbij het waterbeheer wordt afgestemd op andere beleidsterreinen. Er wordt gestreefd naar optimale waterkwaliteit en -kwantiteit. In 2022 is het Gemeentelijk Water- en Rioleringsplan 2022 - 2026 vastgesteld. In dit plan heeft water en klimaatadaptatie een prominentere rol dan in het voorgaande plan.
In 2023 is het Gebouwenbeheerplan 2024-2027 vastgesteld. In 2025 worden de mjop's (meerjarenonderhoudsplanningen) geactualiseerd. Daarna zal de onderhoudsbehoefte voor de komende 10 jaar inzichtelijk zijn. In 2025 wordt er verder ingelopen op het uitgestelde onderhoud. In 2024 is de wetgeving ecologie strenger geworden. Hierdoor moeten er meer onderzoeken worden uitgevoerd die ook langer duren. Dit leidt ertoe dat dak- en gevelprojecten naar achteren schuiven en niet eerder dan najaar 2026 vergund kunnen worden door het bevoegd gezag.