Programma's

1. Samen doen

Wat hebben we wel gerealiseerd en wat niet?

In 2024 hebben wij verdere afspraken gemaakt met het welzijnswerk met betrekking tot subsidieafspraken.

Vrijwillige inzet en mantelzorg

  • Samen met WiN hebben wij doorlopend aandacht voor vrijwilligers en de manier waarop wij vrijwillige inzet waarderen. Met goede ondersteuning en passende trainingen zorgen wij ervoor dat vrijwilligers hun kennis, talenten en ervaring op een goede manier kunnen inzetten.
  • Samen met WiN en het Contactpunt Mantelzorg bieden wij doorlopend een passend aanbod van activiteiten, trainingen en informatiebijeenkomsten aan voor mantelzorgers. In 2024 is het Mantelzorg café geopend. Dit is een ontmoetingsplek voor mantelzorgers en ook kunnen mantelzorgers hier terecht om ervaringen te delen en ondersteuning te vinden.
  • Samen met WiN hebben wij specifiek en doorlopend aandacht voor jonge mantelzorgers tot 25 jaar. Wij zorgen dat jonge mantelzorgers gezien worden, organiseren ontspannende activiteiten en zorgen ervoor dat jonge mantelzorgers elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.
  • Naast de waardering voor mantelzorgers in de vorm van het mantelzorg-compliment, ontvangt ook de jonge mantelzorger tijdens de week van de jonge mantelzorger in een passende vorm mantelzorgwaardering.

Inclusieve samenleving

  • In 2024 hebben wij samen met Toegankelijk Noordenveld opnieuw veel aandacht besteed aan het vergroten van de bewustwording rondom toegankelijkheid, meedoen en het creëren van gelijke kansen. We hebben zowel lokaal als regionaal nieuwe samenwerkingen weten op te zetten met bijvoorbeeld (zorg)ondernemers, de zakenkring en VN panels uit collega gemeenten. Vanuit deze samenwerking lukt het onder meer om meer aandacht te hebben voor inclusief werkgeverschap binnen de eigen gemeente en om deze te vergroten. Ook lukt het zo om buiten de gemeentegrens voor onze inwoners van betekenis te kunnen zijn op onderwerpen als bijvoorbeeld vervoer, sport en vrijetijdsbesteding.
  • Als gemeente Noordenveld hebben wij in 2024 meegedaan aan de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Samen met Toegankelijk Noordenveld en mensen uit het lokale netwerk hebben wij actief campagne gevoerd. Hierdoor is er veel aandacht geweest voor toegankelijkheid en zijn er tal van nieuwe verbindingen en initiatieven ontstaan. Noordenveld is opnieuw in de top 10 van meest toegankelijke gemeenten van Nederland geëindigd.
  • In 2024 hebben wij ons aangesloten bij de Hoge Nood App. Samen met Toegankelijk Noordenveld hebben wij inmiddels alle bestaande openbare toiletten en opengestelde toiletten in kaart gebracht. Ook hebben wij samen alle geregistreerde wandelroutes en fietsroutes binnen Noordenveld in kaart gebracht om zo inzicht te verkrijgen in hoe wij aan de toiletnorm van de toiletalliantie kunnen gaan voldoen.
  • Ook in de openbare ruimte is er in 2024 opnieuw veel aandacht geweest voor toegankelijkheid. Zo hebben wij bijvoorbeeld op verschillende plekken in de gemeente opritjes naar stoepen en wandelpaden aangepast of toegevoegd, zodat mensen in een rolstoel of met bijvoorbeeld een rollator of kinderwagen ook goed en veilig eropuit kunnen. Vanuit het beheer en onderhoud is er verder aandacht geweest voor de toegankelijkheid en een veilig gebruik van fietspaden, bospaden en obstakelvrije aansluitingen op stoepen, wegen en halfverharding. En wij geven advies of stellen kaders over bereikbaarheid en toegankelijkheid binnen tal van projecten in de buitenruimte en bij dorpenfondsaanvragen.
  • Samen met Welzijn in Noordenveld en mensen van het Regenboogcafé organiseerden wij in 2024 een veilige plek voor ontmoeting voor LHBTIQ+A, te weten het Regenboogcafé. Samen hebben wij in 2024 stappen gemaakt om de bewustwording voor en acceptatie van LHBTIQ+A in Noordenveld te vergroten. We zijn gestart met een inventarisatie van LHBTIQ+A-beleid op scholen en organiseerden een Regenboogbijeenkomst voor gemeentelijk personeel in de Regenboogweek.
  • De werkgroep Dementievriendelijk Noordenveld heeft in 2024 de Vergeet-Mij-Niet-Koffer ontwikkelt. Met de inhoud van deze koffer kunnen ondernemers aan de hand van een lokale Virtual Reality beleving (ontwikkelt door een stagiaire bij gemeente), een aantal vraagvormen en andere zaken met het eigen personeel het gesprek aangaan over mantelzorg, mantelzorg en werk en over mantelzorg in relatie tot dementie.

WMO

We hebben domeinoverstijgende casuïstiekbespreking als structureel onderdeel van de werkwijze binnen de Toegang ingevoerd. Daarnaast hebben we gewerkt volgens het principe van "één gezin, één plan, één regisseur". We hebben onze interne organisatie hierop aangepast, om deze aanpak effectief te ondersteunen.

Jeugd

  • In 2024 heeft de NMD-samenwerking contract- en kwaliteitsmanagement uitgevoerd op de gecontracteerde aanbieders.
  • In 2024 is de Uitvoeringsagenda Jeugd opgesteld en zijn er vier werkgroepen gestart op het gebied van kansengelijkheid, middelengebruik, kansrijke start en mentale gezondheid.
  • In 2024 hebben we gewerkt volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur.
  • In 2024 hebben we de samenwerking verstevigd met diverse samenwerkingsverbanden, onder andere via de Stuurgroep Jeugd.
  • In 2024 zijn we verdergegaan met de doorontwikkeling van de samenwerking in de Jeugdhulpregio Drenthe, de transformatie jeugdhulp en acties die voortvloeien uit de Hervormingsagenda Jeugd.

Nieuwkomers

  • In 2024 heeft een aanbesteding plaatsgevonden voor een nieuwe aanbieder voor de B1 route per 1 januari 2025. In 2024 is de maatschappelijke begeleiding door Vluchtelingenwerk onverminderd voortgezet. Het programma Go Noordenveld is een vast onderdeel van de nieuwe Wet inburgering en is gericht op het participatieverklaringstraject (PVT). In Noordenveld hebben we de financiële ontzorging anders ingericht dan de wet voorschrijft. In plaats van inhouden van de vaste lasten werken we met automatische incasso’s zodat de nieuwkomer wel het totaaloverzicht van zijn financiële mogelijkheden blijft houden.
  • In 2024 maakte Noordenveld deel uit van een ontwikkelteam, samengesteld door de RUG, om een toolbox voor werkgevers en een training voor consulenten te ontwikkelen gericht op de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering. De training is opgenomen in de WIZ-academie en is er een begin gemaakt met ‘train-de-trainer’.
  • In 2024 is er een start gemaakt met het beter op de kaart krijgen van de doelgroep statushouders in de arbeidsmarktregio Groningen. Deze doelgroep heeft een eigen aanpak nodig om toch deel uit te kunnen maken van de arbeidsmarkt. Zo is er weer gestart met tweemaandelijkse overleggen bij WiZ om kansen en drempels met elkaar te bespreken. Door met elkaar te delen, komen we vooruit.
Deze pagina is gebouwd op 06/23/2025 11:08:08 met de export van 06/23/2025 11:03:31