Inleiding
De overheid dient transparanter te worden voor de maatschappij en haar inwoners. Daarnaast heeft digitalisering een blijvende impact op hoe inwoners en organisaties zich tot de overheid verhouden. Zij vragen dat de overheid digitaal bereikbaar is en informatie digitaal beschikbaar en direct toegankelijk is. Door hieraan te voldoen, zijn we als overheidsinstantie meer transparant in ons handelen. Verschillende (aankomende) wetswijzigingen beogen een steeds meer transparante, digitale en toegankelijke overheid.
De transparante overheid, de faciliterende overheid en de toegankelijke overheid vormen de drie pijlers van de Nederlandse invulling van Open Overheid. De Wet open overheid (woo) is integraal met de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv), de Wet elektronisch publiceren (Wep), de Wet hergebruik overheidsinformatie (Who), het BDTO (digitale toegankelijkheid) en de modernisering van de Archiefwet het fundament.
Waar staat de gemeente Noordenveld nu?
- Plan van aanpak 2024
In 2024 zijn er diverse stappen gezet voor de implementatie van de Woo binnen de organisatie. Er is een nieuwe projectleider gestart die een implementatieplan heeft opgesteld.
- Register van overheidsorganisaties, de Woo-index en de ROO
Om documenten vanuit de Woo vindbaar te maken vanuit één centrale plek, is de landelijke Woo-index ontwikkeld. In de Woo-index worden de linkjes geplaatst naar de verplichte informatiecategorieën die ergens op het publicatieplatform van de gemeente staan gepubliceerd.
Om mis-informatie te voorkomen, kan de Woo-index uitsluitend gevuld worden door een formeel benoemde Redacteur Open Overheid (ROO). Gemeente Noordenveld heeft in de zomer van 2024 tijdelijk een ROO aangesteld.
- Eerste informatiecategorieën Woo vanaf 1 november 2024 verplicht
Per 1 november 2024 werden de eerste 5 informatiecategorieën van de Woo verplicht openbaar gemaakt door de ROO. Voor gemeente Noordenveld betreft dit informatie over de organisatie, de werkwijze (waaronder de taken en bevoegdheden) en de bereikbaarheid van het bestuursorgaan en haar organisatieonderdelen.
- Overige al gepubliceerde categorieën:
Besluitenlijsten van het college
Vergaderstukken van de raad en raadscommissies
Officiële publicaties
Ruimtelijke plannen
Financiële stukken
- Anonimiseringtool
Voordat informatie openbaar kan worden gemaakt, moet deze informatie vaak nog geanonimiseerd worden, op basis van specifieke juridische grondslagen. In 2024 is hiervoor een nieuwe applicatie in gebruik genomen. In 2025 wordt het gebruik van deze applicatie organisatiebreed verder geïmplementeerd.
- Woo-verzoeken proces
Voor Woo-verzoeken is een eerste Woo-verzoeken proces ingericht.